Glutenvrije pannenkoek van kokosmeel

GlutenvrijepannenkoekPannenkoeken van kokosmeel zijn rijk aan proteïne en vezels en bevatten weinig suiker. Een voedzame en gezond ontbijt, lunch of als lekker tussendoortje.

Ingrediënten:
4 grote eieren, op kamertemperatuur
250ml kokosmelk
1/2 theelepel vanille
1 eetlepel rauwe honing
1/2 65 gram kokosmeel
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel fijn keltisch zeezout
1/4 theelepel gemalen kaneel
Als garnering kokosnootnectar, rauwe honing of agavesiroop en vers fruit.

Bereiden:
Verwarm een grote koekenpan of bakplaat op een matig-laag vuur. De win-factor voor mooie pannenkoeken zit hem écht in slow cooking ?.
Klop de eieren los in een kom en gebruik een garde of een mixer op lage snelheid om de eieren licht schuimig te maken. Meng vervolgens de kokosmelk, vanille en honing erdoor.
Maak in een tweede kommetje een mengsel van kokosmeel, bakpoeder, zout en kaneel.
Voeg de helft van de droge ingrediënten toe aan de grote kom met natte ingrediënten en klop of mix op matige snelheid door gedurende 30 seconden.
Voeg de rest van het droge mengsel toe en klop op middelhoge snelheid nog 2 minuten door. De kokosmeel moet volledig worden gemengd in het beslag en alle vloeistof hebben opgenomen (kokosmeel heeft een sterk absorptievermogen)
Vet nu de koekenpan in met kokos olie.
Lepel het beslag rustig in de pan en maak ze niet groter dan 8 tot 10 cm in doorsnede! Dat zorgt ervoor dat je ze veel gemakkelijker kunt omkeren en dat ze daarbij heel blijven ?. Met de achterkant van een lepel kan je ze gemakkelijk tot het gewenste formaat uitstrijken in de pan.
Laat ze rustig bakken gedurende 2 tot 3 minuten, draai de pannenkoeken om en bak ze nog eens 1 tot 2 minuten. Lekker nog wat versfruit er op!.
Smakelijk!.

Kefir, een tintelfrisse drank

KefirGisteren ben ik bij een workshop over kefir geweest. Mijn eerste waterkefir is in de maak en ik ga zeker mijn ervaringen met jullie delen. Verder wil ik jullie graag iets willen vertellen over kefir dit omdat het super goed is voor je darmen.
Gezonde darmen versterken ook je weerstand, geven je energie en zorgen voor gezonde hersenen en stabiele emoties. Je darmen zijn het hart van je gezondheid.
Als je darmflora gezond is en je darmwand daardoor in goede conditie is dan levert dit een bijdrage aan je hele gezondheid. Het gebruik van kefir word in relatie gezien met maag- en darmaandoeningen (inclusief ziekte van Crohn), stoelgangproblemen, bloedarmoede, hoge bloeddruk, candida, huidproblemen, auto-immuunziektes en kanker.

Wat is kefir?
Kefir is eigenlijk een groepje van levende, met elkaar samenlevende goede bacteriën en gisten. Kefir bevat probiotische culturen (melkzuurbacteriën) en valt onder de probiotica, wat betekent “voor het leven”. Pro betekent ‘voor’ en biotica betekent ‘leven’. Probiotische bacteriën overleven de zure werking van je maag- en galzuren en komen daarom levend in je darmen terecht. Daar kunnen ze hun gunstige invloed uitoefenen op je darmflora en de rest van je spijsvertering en daarmee op je hele gezondheid en uitstraling. Je kunt kefir zien als een natuurlijk voedingssupplement dat je kunt inzetten na bijvoorbeeld een antibioticakuur. Je kunt het ook zien als gewoon gezonde voeding.

Melk- en waterkefir
Er zijn twee soorten kefir: melkkefir en waterkefir. Met melkkefir kun je van melk onder andere yoghurt maken, daarom wordt het ook wel het yoghurtplantje genoemd.
Met waterkefir kun je een heerlijke, licht tintelende frisse drank maken op basis van water. Beiden kun je ook gebruiken als basis voor je gezonde smoothie.


(Info van Marjolein van EVA)

Een heerlijk bananen-chocolade brood

Bananenbrood

Zaterdag wilde ik nog even snel een bananenbrood maken maar ik had niet alle ingrediënten in huis, ik heb dus een variatie gemaakt op mijn originele recept en hij was me toch lekker. Het is een bananen-chocolade brood geworden.
Er zit namelijk cacao in en dit is een natuurlijke bron van magnesium die goed is voor botten, spieren en tanden. Rauwe cacao ontspant spieren en bestrijd stress. Door de aanwezige serotonine geeft het je een goed humeur.
Dat willen we allemaal wel toch?
Hierbij nog even mijn aangepaste recept:

Glutenvrij, zuivelvrij en vrij van geraffineerde suiker

Ingrediënten:
150 gram amandelmeel
2 theelepels bakmeel
2,5 eetlepel cacao
20 gram grof gehakte noten
40 gram pompoenpitten en zonnebloempitten (samen 40gram)
30 gram kokosrasp
3 bananen
3 eieren
60 gram dadels

Bereiding:
Doe de bananen, eieren en de dadels in een keukenmachine en maal het tot een gladde mix.
Doe alle droge producten in een kom, voeg de bananen mix toe en roer goed door.
45 minuten afbakken op 180 graden.
Smakelijk!

Ontbijtjes

Om jullie een beetje op weg te helpen in het nieuwe jaar ga ik een week lang al mijn ontbijtjes met jullie delen. Hiermee wil ik laten zien dat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn zonder dat het heel moeilijk hoeft te zijn. Lijkt het je leuk om mee te doen. Laat het me even weten dan stuur ik je een boodschappenlijstje. We beginnen op maandag 2 januari, ik post de recepten elke ochtend om 6.30u.
Veel ontbijt plezier maar vooral smakelijk!