Wat is stress eigenlijk

Wat is stress eigenlijk.

Als we denken aan stress weten we vaak eigenlijk helemaal niet wat stress nou precies is. Wat we wel weten is dat we geen stress willen ervaren want dat is vast niet goed maar hoe zit het nu eigenlijk precies met stress? Een beetje stress heb je namelijk af en toe best nodig. Het kan je namelijk ook helpen. Stel je voor, dat je op je werk nooit stress ervaart, nooit een deadline hebt. Dan zou je ook nooit iets af hoeven krijgen en daag je jezelf nooit uit. Of als er een hond achter je aan zit, dan is het toch fijn dat je een stressreactie krijgt en daar uit kan handelen. Dit zijn allemaal vormen van kortdurende stress. Maar doordat wij zo veel “moeten” ervaren we constant een vorm van stress, ons lichaam staat altijd in een vorm van paraatheid. Klaar om te vluchten ook wel sympatisch zenuwstelsel genoemd.
Ik leg het vaak als volgt uit: Vroeger ervaarden we stress als we aan het jagen waren en er ineens een grote beer of tijger op ons pad komt. Ons lichaam maakt dan met de stressreactie adrenaline aan. Deze adrenaline hebben we nodig om te kunnen vluchten. Adrenaline laat ons hart sneller kloppen, onze ademhaling versnellen, legt onze spijsvertering stil (we hoeven niet ons eten te verteren), zet de darmwand open om zo snel mogelijk energie uit de darmen te halen zodat we onze spieren kunnen gebruiken om te vluchten. Ook onze schildklier en voortplantingsorganen gaan op een lager pitje. Het is niet belangrijk om je voort te planten of je lichaam op tempratuur te houden je MOET RENNEN! Zoals je leest kan ons lichaam niet alle lichaamsfuncties op actief houden tijdens een stress reactie maar moet het keuzes maken. Gelukkig is na een tijdje het gevaar geweken en kan ons lichaam weer in de ruststand. In die ruststand ook wel parasympatisch zenuwstelsel genoemd kan ons hart weer rustig gaan kloppen en de darmen weer sluiten. Kan de spijsvertering weer actief worden en de schildklier en voortplantingsorganen weer hun werk hervatten. Alleen is het in de huidige maatschappij zo dat we, doordat we zo veel “moeten” constant onder stress staan. Ons lichaam gaat niet meer in de ruststand want op het moment dat de wekker gaat “moeten” we snel de kinderen aankleden, eten geven en op tijd op school hebben zitten om onszelf naar ons werk te haasten en daar “moeten” we ook van alles. Terug naar huis “moeten” we nog even snel wat boodschappen halen, de kinderen ophalen, snel koken want om half 7 “moet” de eerste alweer op het sportveld staan. Die “moet” je brengen, vervolgens de andere naar muziekles en als het dan eindelijk avond is “moet” je die volle aanrecht nog opruimen. Op het moment dat je jezelf (lichamelijk) rust geeft gaat je hoofd weer aan en bedenk je wat je morgen allemaal weer “moet”.
Dan heb ik het nog niet over het huishouden, het sporten en je sociale contacten gehad. Op deze manier staan we dus altijd in de actie/ stressmodus en zoals je hebt kunnen lezen heeft ons lichaam dan andere prioriteiten. Zo ontstaan vaak kleine klachten/signalen van het lichaam die we in eerste instantie nog negeren of we hebben er een verklaring voor. Zoals als je moe bent. Je begrijpt het wel, je hebt het ook druk, maar voelt ook niet de ruimte het een keer wat rustiger aan te doen. En ook die verjaardag van je buurvouw zeg je maar niet af want ja, daar “moet” je toch op z’n minst even heen.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *