Weet jij wie je bent?

Kun jij helemaal jezelf zijn? Of zijn veel keuzes die je maakt gebaseerd op wat goed is voor de ander.

Het kan soms erg lastig zijn om volledig voor jezelf te kiezen. Je kunt namelijk niet een ander pleasen als je echt voor dat durft te kiezen wat jij echt graag wil.

Maar wat maakt jou nou z’n pleaser?

Vroeger was ik ook een pleaser ten top! Als mijn vriendin aangaf dat t toch fijner was om op een ander tijdstip thee te drinken wrong ik me in allerlei bochten om mee te kunnen bewegen ook als het mij eigenlijk niet echt uitkwam. Ik werkte in mijn zwangerschap waarop ik super misselijk was en niks kon eten gewoon door, “ ik kon m’n bazin toch niet laten zitten”. Tja niet echt iets waar ik trots op ben maar hoe kwam het nou dat ik altijd deed wat een ander wilde?

Ik ging op onderzoek uit en voor mij had dat echt te maken met gezien willen worden. Als klein meisje had er zich een situatie voorgedaan waarin ik me niet gezien had gevoeld, dus door hard te gaan praten (dat deed ik namelijk vroeger) en anderen te pleasen probeerde ik dat gedrag te compenseren. Daarnaast droeg ik ook nog super veel emoties van mijn moeder. Ik wilde namelijk ook nog graag voor haar zorgen. Iets wat kinderen overigens vaker onbewust doen. Emoties overnemen van hun ouders, ik ben dus geen uitzondering op de regel.

Al deze inzichten en emoties heb ik mogen wegwerken en terug geven aan diegene van wie ze zijn. Het is trouwens niet zo dat mijn moeder nu ineens emotioneel overbelast is met alles wat ik haar teruggeef, het gaat er vooral om dat ik het mag loslaten en het vertrouwen heb dat de ander, in dit geval mijn moeder, als ze last heeft van deze emoties zelf hulp zal vragen om dit te verwerken.

*Het is belangrijk om te weten dat ouders er alles aan doen om hun kind het beste te geven wat op dat moment binnen hun kunnen ligt. Dat jij of jouw kind het anders heeft ervaren of liever iets anders had willen ontvangen is iets wat in jou of je kind zit. Er is hierin dus echt helemaal geen fout. Ik ben mijn moeder dus juist dankbaar voor dat wat ze mij hiermee heeft willen leren. En maak je dus ook niet druk, maar weet dat je ouders, of jij als ouder, altijd het best mogelijke zal doen voor jou of jij voor je kind. ♥️

“Het kan soms erg lastig zijn om voor jezelf te kiezen”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *